Bolovi u leđima javljaju se češće nego što mislite, zbog čega ima smisla čitati ovaj članak. Kada je riječ o bolovima u leđima, može ih se okarakterizirati kao bol u donjem dijelu leđa, bol u gornjem dijelu leđa, bol u srednjem dijelu leđa, a trebat će vam i olakšanje od bolova u leđima kako bi se ublažile teška bol i nelagodnost. Dakle, pogledajmo pobliže, zar ne? Bolovi u leđima mogu se pojaviti iz različitih razloga, od spuštanja u pogrešnom položaju ili čak do naglih promjena u prehrani. Pročitajte ostatak članka da biste saznali više.

bolovi u leđima

 

Kako mogu ublažiti bolove u leđima kod kuće?

Postoji nekoliko domaćih lijekova koje možete isprobati kako biste ublažili posljedice bolova u leđima. Za početak, možda ćete htjeti isprobati oblog s ledom kojim možete pokušati potaknuti oteklinu (ako je ima) da se smanji. Imajte na umu da topli oblog može ublažiti vašu bol, ali može poslužiti i za povećanje vaše upale. Zato trebate stavljati hladne obloge kad je riječ o bolovima u leđima. Osim toga, možete napraviti nekoliko vježbi istezanja, kao i nježno masirati bolno područje.

kako smanjiti bolove u leđima

 

Što mogu učiniti da ublažim bol u donjem dijelu leđa?

Ako ste suočeni s teškim bolovima u donjem dijelu leđa, postoji nekoliko stvari koje možete učiniti da ublažite bol i nelagodu koja je posljedica teške boli. Prva stvar koju trebate učiniti je primijeniti hladni oblog jer vam to može pomoći da spriječite upalu u zahvaćenom području. Želite izbjeći vruće obloge koji imaju tendenciju povećanja upale. Morate se pobrinuti da se krećete okolo jer vam to može pomoći vježbati kralježnicu. Važno je da i dalje ostanete aktivni tijekom tog razdoblja jer to može pomoći ubrzati proces liječenja i bolovi u leđima mogu nestati prije nego što mislite.

 

Ako je bol prejaka, možda ćete se trebati posavjetovati sa svojim liječnikom koji će vam propisati nekoliko topikalnih lijekova koji će pomoći u liječenju bolesti. Ovi su lijekovi obično  mješavina antibiotika, kao i lijekova protiv bolova, ali svakako bi vam trebali pomoći smanjiti bol u donjem dijelu leđa. Također možete isprobati sprej za opuštanje mišića koji se obično koristi za liječenje istegnutih mišića.

 

Kako trebam spavati za ublažavanje bolova u donjem dijelu leđa?

Većina pacijenata često pita u kojem bi položaju trebali spavati kako bi ublažili bol u donjem dijelu leđa. Dobro, uz pretpostavku da imate bol donjeg dijela leđa, možda želite isprobati sljedeće pozicije. Dozvoljeno, da je curenje na leđima u vrijeme kao što je ovaj, vjerojatnije da će izazvati više nelagode nego bilo što drugo.

 

Pokušajte spavati na boku s jastukom između nogu. To će vam pomoći da se brže opustite jer bi vam jastuk između nogu trebao pomoći pri poravnavanju kukova, donjeg dijela leđa tako da se možete bolje opustiti. Također možete pokušati spavati u fetalnom položaju jer vam to može pomoći da se bolje opustite ili odlučite spavati na leđima, s jastukom ispod trbuha. Da, posljednja pozicija može zvučati neugodno, ali ako trenutačno patite od teških bolova u leđima, ne bi vam trebalo toliko smetati.

 

Ako još uvijek niste u mogućnosti ostvariti svoj san za ljepotu zbog bolova u donjem dijelu leđa, tada možete razmisliti o spavanju uspravno na stolcu ili naslonjaču. To se obično preporučuje sve dok ostalo ne uspije.

 

Kako mogu brzo ublažiti bolove u leđima?

Postoji nekoliko lijekova pomoću kojih možete smanjiti bolove u leđima i brzo. Prva stvar koju trebate zapamtiti je da su mišići u bolnom području jako napeti. I naravno, želite ostati aktivni i nastaviti se kretati kako biste vježbali te mišiće i pomogli masažu bolnog područja u isto vrijeme. Vi možda također želite isprobati vježbe istezanja, kao što su dodirivanje nožnim prstima, kretanje okolo, mali sklekovi i još mnogo toga. No, važno je zapamtiti da ne pretjerujete jer to može pogoršati vašu trenutačnu ozljedu. Rastežući mišiće u vašem tijelu, omogućili ste mu da se brže izliječi.

 

Usput, također možete primijeniti ublažavanje bolova na bolnom područje i to bi trebalo odmah pomoći smanjiti bol. Također možete koristiti i sprej za ublažavanje boli. Potrebne lijekove možete kupiti na šalteru i početi ih odmah koristiti. To može pomoći u ublažavanju boli i nelagode koja može nastati kao posljedica te boli.

 

Zašto istezanje djeluje na bolove u leđima?

Jedan od razloga da se istezanje radi kako bi se osloboditi da je povratak bol je da ga uspijeva ostvariti one bolne mišiće. I dok vježbate te bolne mišiće, vaše tijelo oslobađa esencijalne hormone kako bi brže liječili vaše stanje. Možete pokušati dodirnuti svoje nožne prste ili čak nježno podići noge dok ste na leđima, ali treba naglasiti da ne smijete pretjerivati s ovim vježbama istezanja jer mogu doprinijeti pogoršaju trenutačnog stanja. Možda želite započeti s malim ponavljanjima i polako povećati tempo, kao i broj ponavljanja kako se vaše tijelo polako poboljšava.

 

Ovo su neki od načina kojima možete učinkovito osloboditi bol u donjem dijelu leđa ili bilo kakve bolove u leđima, uključujući bol u leđima, kao i srednje bolove u leđima. Ako se, unatoč svim tim metodama, bol ne smanji u svojoj ozbiljnosti, niti potpuno nestane, tada biste se trebali posavjetovati s liječnikom. Imajte na umu da postoje različiti slučajevi bolova u leđima koji su također uzrokovani plinom u vašem tijelu. U tom slučaju možete uzeti lijekove, a situacija bi se trebala vratiti u normalu što prije.

 

 

 

Stariji post Noviji post