Međunarodni dan žena slavi se 8. ožujka širom svijeta. Ovaj je dan u početku nastao iz aktivnosti radničkog pokreta na prijelazu dvadesetog stoljeća u Sjevernoj Americi i diljem Europe. To je dan kada se ženama priznaju njihova postignuća, a da se ne uzimaju u obzir podjela, bilo nacionalne, jezične, kulturne, ekonomske ili političke prirode.

Tijekom desetljeća rast međunarodnog ženskog pokreta pridonio je jačanju prava žena i njihovu sudjelovanju u socijalnim, političkim, kulturnim i ekonomskim područjima. Od tih ranih godina Međunarodni dan žena otvorio je nov pogled za žene u razvijenim zemljama i zemljama u razvoju.

ideje za poklone za međunarodni dan žena

 

Slijed događaja

1909. Prvi Međunarodni dan žena proslavljen je u Sjedinjenim Američkim Državama 28. veljače, stoga je Socijalistička partija Amerike odredila ovaj dan kako bi odala počast štrajku radnika 1908. u New Yorku gdje su održani ženski prosvjedi protiv uvjeta rada.

 

1910. Socijalistička internacionala, koja se sastala u Kopenhagenu, uspostavila je Međunarodni dan žena međunarodnog karaktera kako bi poštovala razvoj ženskih prava i izgradila potporu za ostvarivanje univerzalnog prava glasa za žene. Prijedlog je pozdravljen uz dosljednu podršku sastanka više od stotinu žena iz više od 17 zemalja, u kojima su prve tri žene iz finskog parlamenta. Međutim, ne postoji određeni datum za prepoznavanje.

 

1911. Zbog aktivnosti u Kopenhagenu, Međunarodni dan žena izdvojen je od plavih dana (19. ožujka) u Austriji, Danskoj, Švicarskoj i Njemačkoj gdje se više od milijun žena i muškaraca otišlo revitalizirati. Bez obzira na privilegiju glasovanja i otvorenog položaja, zatražili su pravo žena na rad, profesionalnu pripremu i zaključak o segregaciji na poslu.

 

1913 - 1914. Međunarodni dan žena dodatno se pretvorio u sustav za izazivanje Prvog svjetskog rata. Negdje u Europi, blizu 8. ožujka iduće godine, žene su poticane izazvati rat ili izraziti solidarnost s različitim aktivistima. Kao sastavni dio razvoja harmonije, ruske dame imale su svoj prvi Međunarodni dan žena posljednje nedjelje u veljači.

 

1917. Uz rat u pozadini, dame u Rusiji opet su se protivile i štrajkale za „kruh i mir“ posljednje nedjelje u veljači (koja je padala na 8. ožujka po gregorijanskom kalendaru). Nakon četiri dana car je napustio prijestolje, a privremena vlada priznala je damama privilegiju da glasaju.

 

1975. Tijekom Međunarodne godine žena Ujedinjeni narodi počeli su obilježavati Međunarodni dan žena 8. ožujka.

 

1995. Pekinška Deklaracija i Platforma za akciju, značajan vodič koji je obilježilo 189 vlada, usredotočilo se na 12 osnovnih zona zabrinutosti i zamislilo stvarnost u kojoj svaka dama i mlada dama mogu prakticirati svoje odluke, primjerice, sudjelovati u zakonodavnim pitanjima, dobivati obuku, plaću i život u društvenim poretcima oslobođenim zlokobnosti i segregacije.

2014. Održana je 58. sjednica Povjerenstva za položaj žena (CSW58) – godišnja okupljanja država kako bi se riješila osnovna pitanja identificirana sa seksualnom pravednošću i pravima žena – koja su usmjerena na „Teškoće i postignuća u ostvarivanju Milenijskih razvojnih ciljeva za žene i mlade dame“. UN-ovi elementi i licencirane nevladine organizacije iz cijelog svijeta procijenile su napredak i preostale teškoće u ispunjavanju osam milenijskih razvojnih ciljeva (MDG).

 

Milenijski razvojni ciljevi preuzeli su imperativan posao poticanja razmatranja i sredstava za ravnotežu spolova i jačanje žena. Međunarodni dan žena danas se slavi u više od 100 zemalja i službena je prigoda u Afganistanu, Azerbejdžanu, Bjelorusiji, Kambodži, Kini (samo za žene), Kubi, Gruziji, Gvineji Bisau, Eritreji, Kazahstanu, Kirgistanu, Madagaskaru (za dame), Burkini Faso, Armeniji, Laosu, Moldaviji, Mongoliji, Crnoj Gori, Nepalu (samo za žene). Kao sastavni dio razvoja harmonije, ruske dame slavile su svoj prvi Međunarodni dan žena posljednje nedjelje u veljači.

 

Povelja Ujedinjenih naroda, donesena 1945. godine, bila je primarna svjetska suglasnost da se inzistira na standardu korespondencije među ženama i muškarcima. Od tog trenutka, UN je napravio vrijednu baštinu globalno složenih tehnika, smjernica, projekata i ciljeva kako bi poboljšao status žena diljem svijeta.

 

Tijekom godina UN i njegove specijalizirane organizacije unaprijedili su suradnju dama kao istovjetnih pomagača s muškarcima u postizanju poboljšanja, harmonije, sigurnosti i punog poštovanja ljudskih prava. Jačanje žena i dalje ostaje središnji element napora UN-a za rješavanje socijalnih, monetarnih i političkih poteškoća diljem svijeta.

 

Sve su nacije sretne što nastavljaju običaj pohvale društvenih, financijskih i političkih dostignuća dama diljem svijeta i očekivanje da će ravnopravno moći dosljedno pratiti većinu prilika.

 

Novo tisućljeće vidjelo je značajne i revolucionarne promjene u stavovima žena i društva prema ženskom pravu na jednakost i oslobođenje. S više dama u sobi za sastanke, istaknutijim balansom u autoritativnim pravima i proširenim minimalnim iznosom ženske percepcije kao dobrim primjerima u svakom dijelu života, moglo bi se zaključiti da žene povećavaju istinsku ravnotežu. Strašna stvarnost je da žene još nisu plaćene slično kao i njihovi muški partneri, dame još uvijek nisu prisutne u jednakom broju u poslovnim ili državnim pitanjima, a međunarodne instrukcije za žene, dobrobit i zlobnost prema njima strašnije su od onih u muškarce.

 

Bilo kako bilo, napravljena su nevjerojatna poboljšanja. Imamo žene svemirske putnice i administratorice, mlade dame pozvane su na koledž, žene mogu raditi i imati obitelj, žene imaju pravo na istinske odluke. Tako su ton i priroda Međunarodnog dana žena, sve do prije nekoliko godina, prešli iz ažuriranja negativnog u festival pozitivnog.

 

Mala promjena u razmišljanju o ženama za njih može promijeniti svijet. Proslavite Međunarodni dan žena. Učinite ono što vam je potrebno kako biste zajamčili da budućnost mladih dama bude briljantna, ekvivalentna, zaštićena i ispunjena. Promjena mišljenja može promijeniti cijeli svijet.

 

 

Ideje za poklone za Međunarodni dan žena

 

Poklon za Dan žena: 1. Prsten

Prsten je najromantičniji mogući predmet! Ali morate obratiti pozornost jer je to snažan simbol predanosti. Ako ste već u vezi ili u braku, to neće biti problem, to će biti nevjerojatan dar! Ako ste slobodni, predlažem da odaberete neki drugi poklon umjesto prstena, poput onih navedenih u nastavku. To su nevjerojatni, super moderni dragulji koji se nose iz dana u dan. Savršeni darovi!

Poklon za međunarodni dan žena

 

Poklon za Dan žena: 2.  Oprema za treniranje

Kada je riječ o dobivanju poklona za Međunarodni dan žena, posebno za najveće sportašice, velik je dar osvježiti ormar ili dodatnu opremu za njezin tjedni trening. Neke cipele, sportska torba, prostirka, ručnik... Sve što je potrebno za bavljenje sportom bit će cijenjeno. Uvijek je motivacija za objavljivanje nečega!

 

Poklon za Dan žena: 3.  Cipele

Priznajem da sam bio iznenađen ovom stavkom jer mislim da je super teško pogoditi! Treći dar koji žene najviše vole su cipele! To je jedan od najboljih poklona za Međunarodni dan žena. Ali, naravno, morate znati dobro istražiti, u pravu ste! Postoji velik izbor cipela, tenisica, balerinki... Samo morate dobro poznavati svoju ljubav da biste odabrali prave! Da ne spominjem veličinu, zar ne?

Međutim, ona nije osoba koja nosi visoke potpetice? Pomislite na tenisice! Puno je lakše pogoditi ovaj dar.

 

Poklon za Dan žena: 4.  Kreme i kozmetika

Po mojemu mišljenju, ova bi stavka trebala doći odmah nakon parfema. Visoko su cijenjene i hidracijske kreme, kao i mirisne svijeće i mirisni proizvodi. A kada dođe do toga, nepogrešiv dar koji svaka žena voli je za ženski dan odabrati kozmetički pribor.

Pokloni za međunarodni dan žena

 

Poklon za Dan žena: 5.  Dragulji

Najglasniji predmet u mom istraživanju – također najromantičniji i najtrajniji, dragulj je savršen poklon za ženu – pogotovo ako je to vaša djevojka, nevjesta ili žena. Na Dan žena ona očekuje dar, pa razmislite koji poklon odabrati od onih gore i izbjegavajte: cvijeće, čokolade, predmete za kućanstvo, a posebno: „Žao mi je, nisam imao vremena. Mogu li ti kasnije kupiti dar?“ Što želite postići? „Žene vole darove koji imaju svoju osobnost. To pokazuje da ju poznajete, da ju promatrate, da se brinete o njoj. Dragulj je dar za život, pa je tako cijenjen. Svaki dragulj ima značenje kao što sam već spomenuo, pažnju!

 

Poklon za Dan žena: 6.  Parfem

Druga najglasnija stavka u istraživanju koje sam proveo kako bih otkrio omiljene darove za žene je parfem! Nije teško pronaći pravi parfem. To će vas sjećati kad god ga nosi. To ga čini savršenim poklonom za Međunarodni dan žena.

 

Poklon za Dan žena: 7.  Kamera

Iznenadite svoju omiljenu ženu fotoaparatom, ali ne digitalnim, neka ta posebna osoba počne isprobavati analogne fotoaparate, sigurno će voljeti nešto tako originalno i drukčije.

 

Poklon za Dan žena: 8.  Popratite ga s nekoliko riječi

Kada odaberete dar, nikada nije suvišno popratiti ga pismom ili porukom i zahvaliti za nešto ili joj jednostavno reći kako ste sretni što je ona vaša. Izgovaranje pravih riječi, mnogo puta, može biti puno bolje od samog dara.

 

Dodatni savjeti za davanje darova za međunarodni dan žena

 

Budite originalni: Nije preporučljivo uvijek davati idealan dar koji bi svatko dao. Moramo pokušati ići dalje. Ako stvarno želite iznenaditi, razmislite o tome i nemojte ga ostaviti za posljednji dan. Odvojite vrijeme za kupnju jer ćete teško naći nešto istog dana kada ga tražite. Ključno je dobro poznavati ženu kojoj želite nešto kupiti i dati joj nešto što joj prije nitko nije dao.

 

Darujte poseban trenutak: Ako ona nije od materijalnih stvari, ako mislite da ona već ima sve što joj je potrebno ili jednostavno ne možete smisliti što joj dati, nešto što možete sigurno pogoditi je davanje iskustva. I ne mislim na skup različitih iskustava koja su sada tako moderna. Znaš li što mislim?

 

Tipa „život je lijep“ ili „plan B“. Ne radi se o tome da ih se diskreditira, nego ako im se daje takvo nešto, stvara se osjećaj da niste znali što pokloniti i da ste se lako odlučili. Morate ponuditi nešto pametnije, a ako još i sami sve organizirate, to će imati puno veću vrijednost. Pomislite na neku aktivnost koju voli raditi: avantura u planinama, putovanje, večera na posebnome mjestu, romantični vikend itd. Nebrojena iskustva možete dati kao dar. A granica je određena vašom originalnošću.

 

Poklonite nešto posebno toj osobi: Dajte nešto što ima emocionalnu vrijednost. Kako? Razmislite o nečemu što bi ju moglo uzbuditi, nešto vrlo osobno, što samo vi znate da joj se sviđa. Nešto što može zauvijek pamtiti i nositi lijepe uspomene na to.

 

Stariji post Noviji post